Nega oči med staranjem

Nega oči med staranjem

04.10.2023

Da bi ohranili zdrave oči skozi vsako obdobje življenja, je pomembno, da razumemo kako se oči spreminjajo s starostjo in kako jim nuditi ustrezno nego.

S staranjem se mišice oči postopoma oslabijo, kar lahko vpliva na sposobnost prilagajanja vida na različne razdalje. Ta pojav je znan kot presbiopija, ki je pogosta težava pri starejših osebah. Presbiopija se običajno začne po 40. letu starosti in se kaže v težavah pri branju drobnega tiska in osrednjem fokusiranju. To je posledica zmanjšane gibljivosti zenice v očeh in oslabitve mišic, ki nadzirajo njihovo obliko.

Še preden v starosti nastopijo težave je tu nekaj nasvetov, katerih se lahko skozi življenje držite in omilite marsikatero spremembo:

1. Redni pregledi vida: ena od ključnih stvari pri ohranjanju zdravih oči skozi starost je redno obiskovanje optika ali oftalmologa. Priporočljivo je, da se vsaki dve leti pregleda vid in s tem hitreje odkrijejo morebitne težave ali bolezni oči, ki se lahko pojavijo s staranjem.

2. Zaščita pred soncem: UV-žarki lahko povzročijo poškodbe oči, kar se lahko s staranjem poslabša. Nosite kakovostna sončna očala, ki nudijo ustrezno zaščito pred UV-žarki, in se izogibajte izpostavljanju soncu brez zaščite.

3. Prehrana: Pravilna prehrana je pomembna za zdravje oči. Hrana, bogata z antioksidanti, vitamini in minerali, lahko pomaga zaščititi oči pred poškodbami in starostnimi spremembami. Vključite živila, kot so špinača, korenje, ribe z omega-3 maščobnimi kislinami in oreščki.

4. Vaja za oči: enostavne vaje za oči lahko pomagajo ohraniti gibljivost očesnih mišic kot npr.: obračanje oči v različne smeri in pogosto mežikanje lahko pomagajo ohranjati prožnost oči.

5. Uporaba računalnika in zaslonov: če veliko časa preživite za računalnikom ali drugimi digitalnimi napravami, si zagotovite kratke odmore in redne poglede v daljavo, da preprečite digitalno utrujenost oči.

6. Uporaba očal in kontaktnih leč: če imate težave z vidom, se posvetujte z optikom in uporabljajte ustrezna očala ali kontaktne leče. Pravilna korekcija vida vam bo pomagala ohraniti boljšo kakovost življenja.

7. Spremljanje sprememb: bodite pozorni na kakršne koli nenavadne spremembe v svojem vidu ali očeh in jih nemudoma sporočite svojemu optiku. Zgodnje odkrivanje težav lahko pripomore k učinkovitemu zdravljenju. Na pregled se lahko naročite tukaj.

S staranjem se potrebe vaših oči spreminjajo, vendar z ustrezno nego in rednimi pregledi lahko ohranite zdrav vid in oči. Ne pozabite, da so zdrave oči ključnega pomena za izboljšanje kakovosti življenja v vsakem starostnem obdobju, zato jih ne zanemarjajte.

 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.