Kdo je optometrist in kdo oftalmolog?

Kdo je optometrist in kdo oftalmolog?

10.07.2018

Pogosto se stranke na okulističnem pregledu sprašujejo, kdo je optometrist in kdo oftalmolog? Ali lahko zaupam rezultatom pregleda, ki ga opravi optimetrist? Ali optometrist sme opravljati okulistične preglede? 

Odgovor na to vprašanje je vsekakor pritrdilen. Optometrist je strokovno usposobljena oseba, ki ugotavlja nepravilnosti (dioptrijo) pri vidu pacienta in njegovo korekcijo. Optometrist ima zaključen specialistični program z nazivom optometrist/optik. Optometrist je še posebej dobro seznanjen z rešitvami za korekcijo vida - zelo dobro pozna lastnosti dioptrijskih stekel in lahko stranki tudi ustrezno predlaga rešitve za njene potrebe.

Optometrist

Za pridobitev naziva Optometrist je potrebno posebno izobraževanje. Optometrist ne opravlja kirurških posegov in ne zdravi očesnih bolezni, opravlja pa vse potrebne meritve za določanje natančne korekcije vida in specializiran je za vse vrste optičnih pripomočkov. Če pride do ugotovitve bolezenskega stanja vašega očesa, vas Optometrist napoti k ustreznemu zdravniku specialistu okulistu (oftamolog).

Oftalmolog

Okulist ali oftalmolog je zdravnik, ki je po osnovni šoli, srednji šoli in medicinski fakulteti opravil še specializacijo za očesne bolezni. Izučen je za odkrivanje očesnih motenj in bolezni, predpisovanje očesnih pripomočkov, vseh vrst očal in kontaktnih leč, zdravljenje očesnih bolezni in različne operativne posege na očeh.

 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.