Kakšna je razlika med sončnimi očali, ki jih kupimo v trafiki in optiki?

Kakšna je razlika med sončnimi očali, ki jih kupimo v trafiki in optiki?

10.07.2018

Pri nakupu sončnih očal ni pomembno le, da imajo dobro UV zaščito – to imajo pravzaprav vsa sončna očala, ki se prodajajo v Sloveniji, saj tako zahteva zakonodaja – a je predvsem pomembno tudi, da imajo primerno obdelana stekla. Le tako preprečimo, da bi sončni žarki padali direktno v oko in povzročali poškodbe.

 

To pomeni, da so obdelana tako, da se svetloba, ki nanje pade absorbira ali odbije nazaj v prostor in ne v oko. ”Pri pravilno optično obdelanih steklih, se stekla obdeluje s sprednje in zadnje strani. Zaščitena so z antirefleksnimi premazi in UV zaščito, prav tako iz obeh strani. Ker so pravilno brušena, omogočajo, da žarek v oko sploh ne pride. Če niso optično obdelana, pa žarek pade direktno v oko, četudi imajo očala UV zaščito,” pojasni strokovnjakinja. Žarki, ki padajo v oko, lahko povzročajo suhost oči, saj se zmanjša solzni filter, srbečico, utrujenost oči, pekoč občutek, vnetje roženice – v primeru hudih poškodb začasno slepoto – , na dolgi rok pa lahko pride do resne okvare oči, kot sta siva mrena, starostna degeneracija rumene pege in poškodbe na očesni mrežnici.

S sivo mreno se danes spopadajo vse mlajši ljudje, nekateri že pri 40-ih ali 50-ih letih. Po 65. letu starosti ima z njo težave že več kot polovica ljudi. Prinaša pa zamegljen vid pri slabši osvetlitvi, slabše zaznavanje barv, bolniki lahko opazijo prekomerno bleščanje na sončni svetlobi ali celo dvojno sliko. Pogosta je tudi degeneracija rumene pege, kjer postane centralni vid zamegljen in bolniki postopoma izgubijo vid v enem ali obeh očesih. Ravne črte lahko vidijo valovito, med branjem črke izginjajo, barvni vid se poslabša, čedalje težje vidijo v mraku.

 

Da bi preprečili bolezni oči in zmanjšali tveganje za motnje vida v starosti, moramo za vid poskrbeti že danes. Ključnega pomena je, da oči zavarujemo pred škodljivimi sončnimi žarki s kvalitetnimi sončnimi očali. ”Na oči moramo tako paziti kot na kožo. Če jih ne zaščitimo, lahko ravno tako pride do opeklin na roženici, sprememb na mrežnici, ki lahko privedejo do sive mrene in drugih bolezenskih stanj. Če bomo danes varovali svoje oči, bomo v starosti manj verjetno imeli sivo mreno,” pove vodja centra Optika Clarus.

V pomladnih dneh je sevanje največje, zato je priporočljivo čim pogosteje nositi sončna očala. Oči je treba varovati tudi poleti na morju, v gorah in ko smo kakorkoli drugače izpostavljeni sončnim žarkom. Priporočljiva so tudi za uporabnike kontaktnih leč, saj leča varuje le roženico očesa, ne pa veznice in veke. Vsekakor tudi za otroke.

 

Zaščitimo oči otrok

Še posebej pomembno je, da zaščitimo oči otrok. UV-žarki lahko poškodujejo vse dele otroškega očesa – od sluznice, roženice, leče do rumene pege. Škodljivi učinki se ne pokažejo takoj, ampak se tako kot na koži kopičijo skozi leta in se odrazijo v odrasli dobi. Raziskave so pokazale, da človek do 20. leta starosti prejme od 50 do 80 vseh UV-žarkov, ki jim je izpostavljen v vsem svojem življenju. Prav zato je dobro, da otrok nosi sončna očala, takoj, ko jih sprejme – pri enem, dveh ali treh letih. Če je mogoče, še prej. ”Otrokom se svetuje plastična stekla. Otroci morajo imeti polikarbonatno steklo, da se ne razbije in da se otrokovo oko ne poškoduje. Če padejo, če se žogajo, če dobijo udarec morajo biti stekla tako odporna, da ne poškodujejo očesa,” pojasni Barbara Kalan. ”In polikarbonatno steklo je nezlomljivo in je manj občutljivo na praske. Po njem lahko udariš s kladivom, pa se ne poškoduje in ne dobi prask. Prav zato se jih priporoča otrokom.

Ko izbirate sončna očala, je torej pomembnih več dejavnikov. Poleg obvezne UV zaščite, naj imajo kvalitetna posebej obdelana stekla, ki so lahko narejena iz stekla ali porlikarbonata. Poleg brušenja po celotni površini stekla, ki omogočajo, da se žarki odbijejo nazaj v prostor, naj imajo dodatno zaščito, ki jo prinašajo tenki premazi leč, ki lahko absorbirajo ali prav tako odbijajo žarke. Poleg tega se prepričajte, da imajo ustrezne certifikate, ki zagotavljajo, da so izdelana po visokih standardih. V Optiki Clarus vam lahko strokovnjaki priporočijo kvalitetna očala po različnih cenovnih razredih, zato se za vsakogar zagotovo najdejo prava. Ključnega pomena pa je, da se zavedamo, da z varovanjem oči danes poskrbimo za boljši vid v starosti in zmanjša tveganje za ostale bolezni.

 

 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.