Za oči so najbolj nevarni UVC-žarki, a ti k sreči do zemeljske površine sploh ne sežejo, saj jih absorbira že ozonski sloj. Ta delno ustavi tudi energijo sevanja UVB-žarkov, ki imajo krajšo valovno dolžino, a pred njimi se moramo kljub temu zaščititi, saj kot že vemo, dosežejo zemeljsko površino. UVB-žarki v velikih odmerkih povzročajo opekline, ki povečajo nevarnost kožnega raka, tudi na vekah in okoli oči. Poleg tega prispevajo k prezgodnjemu staranju in pojavu gubic.

Vplivajo tudi na roženico, saj ta absorbira vse UVB-žarke. Če se preveč izpostavi UVB-žarkom, lahko pride do opekline roženice, ki jo imenujemo tudi snežna slepota ali fotokeratitis. To se najpogosteje zgodi na visoki nadmorski višini ali takrat, ko se sončni žarki odbijajo od površine snega ali vode. Poškodba lahko nastane zelo hitro, tudi v eni uri, pojavi pa se rdeče oko, občutljivost na svetlobo, bolečina in solzenje. Roženica je zelo ranljiva, saj nima zaščite, opekline pa jo lahko močno poškodujejo in celo povzročijo izgubo vida.
A običajno gre za manjše opekline, ki se skozi leta seštevajo in prispevajo k razvoju očesnih bolezni. Dolgoročna izpostavljenost UVA- žarkom lahko povzroča različne oblike sive mrene/katarakte, kar pomeni, da pride do povečane motnosti očesne leče, ki zmanjšuje ostrino vida.

V zadnjem času strokovnjaki vse bolj opozarjajo tudi na škodljive učinke tako imenovane modre svetlobe, ki prodre v oko vse do mrežnice in njenega osrednjega dela – rumene pege. Daljša izpostavljenost tem žarkom lahko privede do degeneracije makule. Zavedati se moramo, da se ozonski plašč tanjša, zato je količina UV-žarkov, ki nas dosega, iz leto v leto večja.

Prav zato je ključnega pomena, da svoje oči zavarujemo s sončnimi očali, in to kakovostnimi, je pojasnila vodja centra Optike Clarus Barbara Kalan, ki nam je razložila tudi, kako izbrati primerna sončna očala in kaj je razlika med tistimi, ki jih kupite v trafiki, in tistimi, ki jih kupite v optiki.


Zakaj je tako pomembno, da izberemo dobra kakovostna očala z UV-zaščito?

Na oči moramo tako paziti kot na kožo. Če jih ne zaščitimo, lahko ravno tako pride do opeklin mrežnice in očesnih vek, kar lahko privede do raka na vekah, sive mrene in drugih bolezenskih stanj. Če bomo danes varovali svoje oči, je manj verjetno, da bomo imeli v starosti sivo mreno. Prav siva mrena je v velikem porastu v tem času, zato je pomembno, da svoje oči zaščitimo pred UV-žarki. Izpostavljeni jim nismo samo na soncu, ampak tudi v senci in celo v oblačnem vremenu. Pogosto je jakost UV-sevanja celo večja, ko je oblačno, kot ko je sončno. UV-prodira skozi oblake, zato je pozimi lahko jakost UV veliko višja, kot sredi poletja opoldne, ko sonce najbolj pripeka. Zato moramo biti tudi pozimi dobro zaščiteni. Imeti moramo dobra sončna očala, še posebno če gremo na sneg, saj se UV odbija od snega. Od snega se odbije kar 80 odstotkov UV-žarkov, od trave 10 odstotkov, od mivke 15 odstotkov, od morja pa 25 odstotkov.


Kaj pa uporabniki kontaktnih leč? Naj tudi oni nosijo sončna očala?

Da, nujno. Kontaktna leča ustvari zaščito samo na roženici očesa. Očesna veznica zraven pa ni zaščitena. Prav tako nista zaščiteni spodnja in zgornja veka, zato potrebujejo sončna očala.


Kakšna je razlika med sončnimi očali, ki jih kupimo v trafiki, in tistimi, ki jih kupimo v optiki?

Razlika je zelo velika. Čeprav tudi tista iz trafike varujejo pred UV-žarki, je razlika v lomu svetlobe. Pomembno je, pod kakšnim kotom se svetloba, ki pade na lečo, lomi. Če se lomi tako, da pride direktno v oči, se dolgoročno lahko poškoduje mrežnica in nastanejo razne očesne bolezni.

Očala, ki jih kupite na stojnici ali v trafiki, izdelujejo hkrati z okvirjem za očala, in lom svetlobe ni pravi. V optiki pa kupite očala, ki imajo optično obdelana stekla za sončna očala. Steklo je izdelano tako, da se svetloba, ki pade na stekla za očala, lomi pod pravilnim kotom in se usmerja ven iz očesa. Torej ne pade direktno v oči. Poleg tega imajo optično obdelana stekla za očala tudi zaščito iz notranje strani. Žarek lahko pride tudi iz druge strani, od zadaj, in optično obdelano steklo ima zaščito tudi iz zadnje strani. Taka očala ta žarek absorbirajo in ga usmerijo nazaj ven. Zato je nakup dobrih očal naložba v prihodnost. Z njimi se zavarujemo pred boleznimi oči in kože okoli oči.


Ali bolj temna stekla za očala pomenijo boljšo zaščito pred UV-žarki?

Ne, to ni povezano. Stopnja UV-zaščite ni odvisna od barve ali zatemnjenosti stekel za očala. Lahko imaš čisto svetla stekla za očala, tako da se vidijo tvoje oči, a imaš enako zaščito kot tisti, ki ima čisto temna očala. Svetla in temna očala so samo stvar okusa. Zaščita je enaka.


Kako izbrati primerna stekla za očala?

Stekla za očala izberemo glede na potrebe. Če ima nekdo dioptrijo, lahko izbere sončna očala z dioptrijo ali se preprosto na svoja očala le doda poseben klip, ki varuje pred UV-žarki. Sicer pa lahko izbiramo med različnimi stekli pri sončnih očalih. Na voljo so organska, ki so plastična stekla, in mineralna, kar pomeni, da so steklena. Zaščita pri obeh vrstah je 100-odstotna. Bolj pomembno pa je, da vsa stekla za oačal absorbirajo ves UV in večino modre svetlobe. Imajo torej vso zaščito.


Kakšna stekla za očala naj nosijo otroci?

Otrokom se svetuje plastična stekla za očala. Otroci morajo imeti polikarbonatno steklo, da se ne razbije in da se otrokovo oko ne poškoduje. Če padejo, če se žogajo, če dobijo udarec, morajo biti stekla toliko odporna, da ne poškodujejo očesa. In polikarbonatno steklo je nezlomljivo. Prav tako je manj občutljivo na praske. Če po njem udariš s kladivom, se ne poškoduje in ne dobi prask. Zato se jih priporoča otrokom.


Kakšna so polarizacijska stekla za očala?

Imajo vso UV-zaščito, poleg tega tudi dodaten filter, ki preprečuje bleščanje od vodnih, mokrih in snežnih površin. Če je na primer difuzna svetloba in smo na avtocesti, zaradi vode, ki prši na avtomobil, ne moremo voziti za drugim avtomobilom. Če imamo polarizacijsko steklo za očala, tega pršenja ne vidimo in lahko normalno vozimo. Prepreči vse bleščanje. Zato se polarizacijska stekla za očala priporoča tudi vsem športnikom, jadralcem in golfistom, ki morajo videti ostre slike. Jadralci prav tako, saj morajo videti ravno vodno površino in ne bleščanja v morju. S temi stekli bleščanja ne vidijo. Podobno velja za smučarje in kolesarje.

Če pa veliko hodite v hribe, je dobro, da imate na očalih stranske ščitnike, s katerimi pokrijete tudi stranski predel. UV- sevanje v hribih je močnejše in žarki prihajajo tudi z zadnje strani, zato je treba biti bolj previden. Lahko imajo tudi zaščito za nosni koren, še posebej v visokogorju. Na vse to vas lahko opozorijo v optiki.


Kakšna stekla za očala še obstajajo?

Obstajajo tudi fotosenzibilna stekla za očala, ki jih priporočamo starejšim. To so stekla za očala, ki se obarvajo, ko prideš iz prostora, ko prideš nazaj v prostor, pa se znova razbarvajo. Delujejo na jakost UV- svetlobe. Se pravi, ko pozimi z njimi stopiš ven in je jakost UV močna, postanejo čisto temne, lahko celo bolj kot poleti, ko je najmočnejše sonce. Se prilagajajo glede na UV-žarke in ne na jakost sonca. To so očala, ki imajo dioptrijo in se jih bolj priporoča starejšim.


Kako izbrati pravi okvir? Na kaj naj bomo pozorni?

Velikost okvirja je pomembna. Večja kot je površina okularja, boljše je za zaščito očesa. K sreči so v tem času tudi moderna večja sončna očala, kar je dobro za naše oko. Dobro je, da s sončnimi očali zaščitimo čim večje območje okoli očesa, da ne nastanejo opekline. Sicer pa velja, da izberemo očala v skladu s širino obraza, potem pa je odvisno od okusa in stila. Vsak si izbere, kar mu je všeč. Seveda so vam lahko v veliko pomoč tudi svetovalci v optiki Clarus, ki vam bodo svetovali tako, da boste lahko izbrali očala glede na funkcionalnost in v skladu z vašimi željami po obliki in barvi očal.


Kakšne oblike očal so trenutno moderne?

Še vedno so moderna velika očala. Večja so, boljša so. Trenutno je zelo moderna mačja oblika, torej retro očala. Priljubljene so vse barve. Vse bolj trendovska so očala z barvnimi stekli. Poudarek je na svetlečih steklih, ki so lahko zelena, rdeča, modra, srebrna, rumena. Kljub vsemu pa je ključnega pomena, da si izberete očala, s katerimi se boste dobro počutili.