Sončna očala za otroke

Sončna očala za otroke

10.07.2018

Sončna očala za otroke

Otroške oči so namreč še precej bolj občutljive na sončno svetlobo kot odrasle, poleg tega pa so otroci v odraščanju tudi bolj občutljivi na UV žarke.

UV žarki lahko poškodujejo vse dele otroškega očesa – od sluznice, roženice, leče do rumene pege. Škodljivi učinki se ne pokažejo takoj, ampak se tako kopičijo skozi leta in se odrazijo v odrasli dobi.

Raziskave so pokazale, da človek do 20. leta starosti prejme od 50 % do 80 % vseh UV žarkov, ki jim je izpostavljen v vsem svojem življenju.

Za otroška očala (korekcijska ali sončna) je najboljše, če imajo polikarbonatna stekla, ki so nezlomljiva. Takoj, ko otrok prejme sončna očala, najboljše čim prej, naj jih začne nositi.

Za otroke do 5. leta starosti so očala skoraj brez izjeme narejena iz posebnih materialov, tako da se lahko zvijajo in se ob tem ne zlomijo. Otroci so v svoji otroški razposajenosti namreč precej nepazljivi in se hitro pripeti, da očala padejo na tla ali jih zadene na primer žoga v obraz. Sploh v primeru, da otrok nosi očala in ga ob tem zadene kakšen predmet, oziroma da pade z obrazom naprej, je pomembno, da so očala takšna, da se ne polomijo in ne poškodujejo otrokovega obraza in oči.

Zakaj pri nakupu sončnih očal ni pomembna samo UV zaščita?

UV zaščita je načeloma že v samem materialu, tako da UV zaščito ima do neke mere že navaden jogurtov lonček ali pa prazna plastenka. Kot že omenjeno, vsa očala morajo imeti optično obdelana stekla, da ne pride do aberacij, se pravi popačenja vida.

Poleg tega lahko napačno steklo daje celo občutek dioptrije oziroma celo občutek prizme, ko se svetloba lomi tako, da imamo občutek da škilimo. Zato je pri nakupu sončnih očal zelo pomembno, da imamo pravilni lomni količnik, kar pomeni, da se žarek svetlobe pravilno lomi skozi lečo.

To je pri sami nošnji sončnih očal zelo pomembno, saj lahko pri napačni uporabi pride do poškodb roženice – opeklin, ki se skozi leta seštevajo in prispevajo k razvoju očesnih bolezni. Tudi sam okvir je pomemben, in sicer vse od tega, iz kakšnih materialov je sestavljen, pa vse do njegove trpežnosti.

Materiali za okvirje za očala so različni, od acetata, optyla pa do lesa ali celo jeansa. Vsak material ima namreč svoje lastnosti, te pa vam v optiki znamo predstaviti, medtem ko prodajalci na stojnicah navadno tega ne vedo.

 

 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.