Težave pri uporabi kontaktnih leč

Težave pri uporabi kontaktnih leč

18.07.2019

Težave pri uporabi mehkih kontaktnih leč se lahko pokažejo v obliki rdečine veznice, novonastalih krvnih žil na robu roženice (znak pomanjkanja oksigenacije roženice), raznih reakcij na veznici očesa, pa tudi v obliki erozij oz. ranic in vnetih infekcij roženice.

V izogib težavam, ki so naštete zgoraj, je izredno pomembno, da sledimo navodilom zdravnika, ki je leče predpisal. Higiena rok, posodic in tekočin, ki se uporabljajo za shranjevanje in čiščenje leč, je le začetek za varno, nemoteno in dolgoročno uporabo kontaktnih leč.

Akutno rdeče oko

Če uporabljamo kontaktne leče dlje kot je njihov rok uporabe, se lahko pojavi Akutno rdeče oko. Pride do srbečega občutka, solznih oči in pojavi se rdečica. Da se stanje stabilizira, moramo narediti štirinajsti dnevni premor in v tem času ne smemo uporabljati kontaktnih leč.

Papilarni kojuktivitis

O njem govorimo kadar pride do vnetja očesne veznice, to je plast, ki prekriva notranjost spodnje in zgornje veke. Vzrok za razvoj obolenja papilarnega kojuktivitisa naj bi bila imunska reakcija na material kontaktne leče ali draženje ob stalni prisotnosti le-te. Če pride do takšnega obolenja očesa, je potreben daljši premor uporabljanja kontaktnih leč. Včasih se pojavi reakcija tudi na tekočino za shranjevanje kontaktnih leč, ampak običajno se za odpravo te težave svetuje menjava tekočine za leče.

Roženična razjeda

Tukaj gre za posledico bakterijske okužbe povezano s predhodno poškodbo roženice na tem mestu. Razjeda roženice se kaže kot rdeče, boleče oko s poslabšanjem vida. Okužba je lahko tudi gljivična, pri kateri je običajno povzročitelj acanthamoeba. Takšne okužbe se pojavljajo zlasti pri plavalcih, ki nosijo kontaktne leče.

Acanthamoebni keratitis

Pojavi se lahko pri kopanju v bazenih, jezerih ali morju s kontaktnimi lečami v očeh, pri shranjevanju leč v doma pripravljenih raztopinah ter slaba higiena kontaktnih leč. Tukaj gre za mikroskopski parazit, ki se nahaja v vodi in lahko okuži roženico ter povzroči keratitis. Zdravimo ga lahko z antibiotiki in protigljivičnimi zdravili.Proteinski depoziti v kontaktni leči

Lahko povzroči, da leče postanejo moteče za nošenje in dražijo oko. Rešitev je v menjavi kontaktnih leč.


Sindrom tesne kontaktne leče

Pojavi se zaradi nošenja kontaktnih leč z neprimerno ukrivljenostjo, lahko se tudi zaradi sprememb v solznem filmu na površini roženice ter zaradi sprememb oblike roženice. Pacienti opisujejo, da so prvih nekaj ur nošenja leč brez težav, kasneje pa pride do draženja očesa in oko lahko tudi pordeči. Težave lahko odpravimo s prekinitvijo nošenja kontaktnih leč.

Sprememba roženične ukrivljenosti

Značilno za to obolenje je postopno slabšanje vida in pogosta potreba po zamenjavi kontaktnih leč z lečami za višjo dioptrijo. Tukaj pride do ukrivljenosti roženice in s tem podobna ukrivljenost kontaktne leče. Edino zdravljenje je prenehanje uporabe kontaktnih leč in po normalizaciji ukrivljene roženice lahko spet poskusimo s predpisom kontaktnih leč.

 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.