Kdo lahko nosi kontaktne leče?

Kdo lahko nosi kontaktne leče?

25.02.2021

Kdo lahko nosi kontaktne leče?

Kontaktne leče lahko nosijo vsi, ki imajo zdrave oči in se znajo odgovorno obnašati in skrbeti za svoje oči, ter njihovo higieno. Slediti je potrebno režimu uporabe leč in navodilom zdravnika, ki je kontaktne leče predpisal.

Pri nošenju kontaktnih leč lahko pride do rahlega neugodja in pa tudi do težjih infekcij. V primeru nelagodja ali rdečine pri uporabi kontaktnih leč je zato priporočljivo, da obiščete oftalmologa, ki bo pod mikroskopom pogledal vaše oko in ugotovil, kako ukrepati in preprečiti še večje težave.

  

Prvi korak

Na samem začetku je izjemno pomembno, da opravimo pregled oči in ugotovimo, če obstajajo morebitne spremembe ali stanja, ki bi ovirala varno in pravilno uporabo konktatnih leč. Po detajlnih meritvah roženice (merjenje njene zakrivljenosti in velikosti), solznemu filmu, pregledu stanja robov vek in veznice, opravimo naslednji korak, pri katerem preizkusimo same kontaktne leče.

 

 

Kdo ugotavlja vrsto in karakteristike kontaktne leče?

Vrsto in karakteristike kontaktne leče ugotavlja zdravnik specialist. To stori tako, da opravi detajlni pregled vaših oči in potrebne meritve. Šele takrat se opravi preizkus same kontaktne leče, kjer se prepričamo, da je leča, ki jo želimo predpisati, ustrezna vašemu očesu. Pozneje stranka po navodilih in pod nadzorom zdravnika ali usposobljene medicinske sestre, večkrat sama poizkuša vstaviti kontaktno lečo v oko. Na koncu je tako stranka pripravljena na samostojno rokovanje s kontaktnimi lečami.

 

 

Nadaljevalni pregled

Nadaljevalni pregledi zajemajo kontrolo dioptrije in stanja očesa. Priporočljivo jih je narediti enkrat letno. Če na kontrolnem pregledu ugotovimo, da kontaktna leča ni več ustrezna ali da oko na kakršenkoli način trpi zaradi leče, se naredi refit. Pri tem lahko zamenjamo vrsto kontaktne leče, oziroma karakteristike, material ali propustnost za kisik, odvisno od ugotovljene težave.

 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.