Kako izbrati prava sončna očala?

Kako izbrati prava sončna očala?

22.10.2021

Kako izbrati prava sončna očala?

Kaj je dobro pri nakupu sončnih očal? Najbolj pomembne stvari so zaščita za oči, udobje in fantastični stil.
Vaša sončna očala morajo nuditi popolno zaščito pred ultravijoličnimi žarki in sončno svetlobo, ki močno vpliva na bolezni oči, zato je pomembno da izberete očala s takšno zaščito. Danes lahko izbiramo med široko paleto raznih umetnih mas in različnih vrst stekel za sončna očala. Naj pogosteje materiali uporabljeni pri steklih so polikarbonat, trpežen in izredno lahek material, CR-39, plastika.


Pravilna izbira sončnih očal

Barve stekel za očala igrajo zelo pomembno vlogo pri sami prepustnosti svetlobe do oči, zato moramo biti pri izbiri barve stekel za očala pozorni na nekaj pomembnih stvari:

  • Siva barva znižuje kontrast, vendar ne popači barv.
  • Rjava in jantar znižujeta bleščanje. Rjava in jantarjeva barva popačita barve veliko bolj kot siva.
  • Rumena barva bolje preprečuje lesk, ki nastane zaradi modre svetlobe, kot rjava. Vid je bolj oster, ampak so barve veliko bolj popačene.
  • Zelena preprečuje bleščanje in pomaga filtrirati modro svetlobo. Omogoča dober kontrast in vidljivost.
  • Roza obarvana stekla za očala nudijo zelo dober kontrast, če ste navdušeni nad vodnimi športi in ostalimi aktivnostmi na prostem.

 

 

Polarizirana stekla za sončna očala

Najprej se vprašamo ali sploh izbrati polarizirana stekla za sončna očala. Takšna stekla preprečujejo bleščanje svetlobe, ki se odbija od gladkih predmetov, vode, ledu, mokrega cestišča itd. So zelo priporočljiva, ampak je popolnoma posameznikova odločitev ali se za takšna stekla odloči ali ne.

Priporočljivo je tudi, da se odločimo za nakup dobrih sončnih očal, kjer imajo stekla dobro zaščito proti praskam. Plastična stekla za očala so temu veliko bolj podvržena kot steklena. Zelo pomembno vlogo pri izbiri stekel za očala igra antirefleksni sloj. Ta sloj namreč odpravi zrcaljenje stekla za očala, ki povzroča napetost in utrujenost oči v različnih pogojih (delo za računalnikom, nočna vožnja ...). Pri izbiri materialov okvirjev za očala imamo na voljo široko paleto (plastika, kovina, titan, aluminij ...). Pomembno je, da nekatera sončna očala iz teh materialov pomerite in ugotovite, katera vam najbolje ugajajo, saj so nekatera lažja druga težja.

 

Sončna stekla za očala za otroke

Sončna očala so tudi primerna za otroke. Otroško oko je še v razvoju, zato je veliko bolj občutljivo na UV svetlobo in pomembno je, da oči otrok primerno zaščitimo. Tukaj pridejo v poštev le kakovostna sončna očala kupljena pri optiku, saj vam le-ti lahko nudijo zagotovilo, da ste vašemu otroku kupili primerna očala.

 

Fotokromatska ali samozatemnilna stekla za sončna očala

Posebnost fotokromatskih stekl je sposobnost samostojnega brezstopenjskega zatemnjevanja. Plastične leče so opremljene s specialnim filtrom, ki se avtomatsko prilagaja različnim svetlobnim pogojem. V prostoru so leče prozorne, zunaj na sončni svetlobi pa v hipu potemnijo in vam nudijo 100 % UV zaščito.

Prednosti:

  • Združitev korekcijskih in sončnih očal.
  • Ob stopnjevanju intezivnosti se leče primerno zatemnijo.
  • Zaradi majhne osnovne zatemnitve (cca. 5 %) je uporaba takšnih leč dovoljena tudi v cestnem prometu in jih lahko uporabljate pri dnevni kot tudi nočni vožnji.
  • Zaščita pred UV sevanjem v vsakem trenutku.
  • Zmanjšano bleščanje in vid bo veliko bolj sproščen.
 
 
 

Povežimo se

Spremljajte nas tudi na socialnih omrežjih.

   
 
 
 

E-trgovina Clarus

Izkoristite UGODNE CENE kontaktnih leč v naši SPLETNI TRGOVINI.

V SPLETNO TRGOVINO

 
 
 

Naročite se

NA PREGLED

Zaupajte pregled svojih oči strokovnjakom Optike Clarus.

NAROČI SE

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.